Risicogestuurd Werken in de praktijk is een boek voor en door de praktijk. Het is geschreven voor (risico)managers en vakinhoudelijke professionals, die ondanks risico’s en onderliggende onzekerheden tóch hun doelen willen bereiken.Dit kunnen organisatie-brede doelen zijn, of juist je eigen werkdoelen. Ook geeft Martin van Staveren pragmatisch aan hoe je voorwaarden voor risicosturing in je organisatie schept. Dit zonder grootschalige veranderprogramma’s en aansluitend op de werkprocessen die er al zijn.
1. Management vanuit onzekerheid
Vanuit het hedendaagse organisatielandschap lees je in dit eerste hoofdstuk over de realiteit van risicomanagement in veranderende organisaties, met de onzekerheden en het tijdgebrek die daarmee samenhangen. Op basis hiervan worden ambitie én noodzaak voor vernieuwend risico management duidelijk. Dit aan de hand van spannende managementontwikkelingen, die in steeds meer sectoren aan de horizon opdoemen. Je kunt dit hoofdstuk overigens gerust overslaan, als je al overtuigd bent van nut en noodzaak voor risicogestuurd werken.
2. Risicogestuurd werken: wat & hoe?
In dit hoofdstuk verken je eerst de vier kernbegrippen voor risicogestuurd werken: onzekerheid, risico, risicoperceptie en risicomanagement. Deze vormen samen de opmaat voor de essentie van risicogestuurd werken in de vorm van zes simpele en algemeen toepasbare risicoprocesstappen. Met behulp van twintig kenmerken worden de accentverschillen tussen conventioneel risicomanagement en vernieuwend risicogestuurd werken verklaard. Na dit hoofdstuk weet je dus wat risicogestuurd werken is én hoe je het zelf kan uitvoeren.
3. Organisatie: welke voorwaarden?
Je weet nu hoe je zelf risicogestuurd kunt gaan werken. Maar hoe moet je het invoeren in je organisatie, zodat collega’s, medewerkers en leidinggevenden er óók mee aan de slag gaan? Dat wordt het pas écht effectief! Op basis van diepgaand onderzoek en brede praktijkervaring geeft dit hoofdstuk je de belangrijkste voorwaarden voor risicosturing. Hoe je passende voorwaarden in je (project)organisatie kunt scheppen wordt eveneens aangegeven.
4: Risicogestuurd werken: 10 tips
Dit laatste hoofdstuk geeft je een praktische verdieping van het voorgaande. Met tien concrete tips, die zich in de praktijk hebben bewezen, wordt de ontwikkeling en verankering van risicogestuurd werken in je organisatie zichtbaar gemaakt.
Aan het eind van elk hoofdstuk helpen reflectievragen je om je eigen situatie rond risicogestuurd werken in kaart te brengen. De Quick Scan van bijlage 1 geeft je snelle inzage in de aanwezigheid van de benodigde voorwaarden. Download de Quick Scan hier. Met deze nulmeting kan je eenvoudig een flexibel plan opstellen én uitvoeren. Hiermee maak je van risicogestuurd werken een waardevolle routine, die bijdraagt aan het realiseren van doelstellingen in onzekere tijden.